...

...

piątek, 22 października 2010

PRZEPYSZNY JABŁECZNIK

Witajcie kochane
Dziś podaje Wam przepis na koronny jabłecznik który jest ulubionym ciastem moich dzieci :)
  • 400 dkg maki
  • 50 dkg cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kost margarynyny
  • cukier waniliowy
Odzielamy żółtka od białek i odstawiamy ,póżniej ubijemy je z cukrem,a  reszte składników zagniatamy i wtawiamy jedną połowę do zamrażalnika.
Następnie robimy mus z ok 1,5-2 kg jabłek odstawiamy do wystygniecia.Białka ubijamy na sztywno a nastepnie dodajemy 250 dkg cukru dalej ubijając mikserem.
Rozkładamy na blachę połowę ciasta ,dalej kładziemy jabłka, trzemy na tarce połowe ciasta z zamrażalnika,na to ubite białka z cukrem,i nastepnie druga połowe ciasta . Pieczemy ok 1 godzin 170 stopni z termostatem.
Na koniec robimy pyszna polewe z białej czekolady.Ja rozpuszczam białą czekolade z odrobina śmietany 18%.
Jest przepyszna!!!
Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia prosto z lodówki !!!!Polecam palce lizać:)


Pozdrawiam wszystkich i życze smacznego:)papa

piątek, 15 października 2010

OGORKI W MIODZIE...

Mam dla Was przepis szybki i pyszny szczególnie dla dzieci które uwielbiają slodkawy smak:]
Ogóeczki w miodzie to doskonała przystawka do obiadu ,warto coś takiego mieć w zanadrzu.
Oto przepis

2kg ogórków


Na zalewę
1l wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 czubate łyżki soli
2 łyżki miodu[nie sztucznego]
  

SPOSÓB WYKONANIA

Ogórki pokroić w plastry grubości 0,5 cm, wrzucić do słoików. Zalać zagotowaną zalewą.
Słoiki zakręcić i krótko pasteryzować (1-2 min).DODAĆ PAPRYCZKĘ DO DEKORACJI

SMACZNEGO..:]