...

...

poniedziałek, 24 lutego 2014

NIESAMOWITE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ


Piernikowy spód, gruszka z syropu i pyszna ubita kremówka:) Ten smak zostaję w pamięci :)))))

SKŁADNIKI:

SPÓD:
4 białka
100 g cukru pudru
120 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki kakao
100 g ciemnej czekolady

GÓRA:

Puszka gruszek w syropie lub z kompotu
500 ml kremówki 36 %
adwokat do polania

Ciasto na spód :
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao i czekoladą posiekaną. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia rozłożyć ciasto i piec 15 min w temp 175 stopni.
Po ostudzeniu ciasto nasączyć sokiem z gruszek. Owoce położyć na cieście. Kremówkę ubić z cukrem pudrem ok 2 łyżki i ułożyć na gruszkach.Polać adwokatem.Wstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO





niedziela, 23 lutego 2014

OPONKI NA TŁUSTY CZWARTEK:)

Witajcie dziś super przepis na tłuste i pyszne oponki specjalnie na ostatki :)))))))




OPONKI


SKŁADNIKI:

500 g twarogu półtustego
500 g mąki
100 g cukru
5 żółtek jak duże to 4
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia


WYKONANIE:

Twaróg mielimy lub kupujemy zmielony :). Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy wszystkie składniki tzn twaróg , cukier, żółtka, śmietanę, sodę, ocet. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy szklanką koła a środek kieliszkiem . Wrzucamy do rozgrzanego  oleju i smażymy na złoto. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem .
 Mówię ...niebo w gębie :))))))))









Życzę Wam smacznego naprawdę  łatwy i smaczny przepis :))))) Polecam MONIA





niedziela, 16 lutego 2014

STEFANKA :)

Witajcie :)
Dziś przepis na pyszną i łatwą STEFANKE.


Są dwa sposoby na zrobienie jej : z ciastem lub z herbatnikami. Obie wersje są pyszne , więc jeśli nie macie czasu to zróbcie z herbatnikami .


SKŁADNIKI :

CIASTO:

50 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody


MASA :

1 litr mleka
3/4 szkl cukru
20 dag masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszki mannej

WYKONANIE :)

Składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić masę na 3 części ( ja podzieliłam na 2 ). Każdą z nich wyłożyć na blaszce o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor przez ok 15 min w temp 160 stopni.
Masa: Mleko zagotować z cukrami i masłem. Odstawić z ognia, wsypać kaszkę i energicznie mieszać. Następnie chwileczkę całość podgotować aż zrobi się konsystencja budyniu. Gdy ostygnie można dodać sok z cytryny. Krem podzielić na dwie części . Upieczone placki przełożyć masą z kaszki mannej. Jeśli robimy z herbatników to postępujemy tak samo tylko zamiast ciasta dajemy po prostu herbatniki. Na koniec oblewamy polewą . Przepis na polewę znajdziecie TU



Życzę Wam smacznych wypieków  i niedługo zapraszam na coś na ostatki :))))))))
Pozdrawiam MONIA

sobota, 15 lutego 2014

WALENTYNKOWA PIANKA :)

Dziś kochane wrzucam przepis wypróbowany na specjalną okazję ...na DZIEŃ ZAKOCHANYCH :)
Polecam bardzo jest mega kremowa i lekka jak piórko:)


SKŁADNIKI :

2 budynie waniliowe , do nich 3 szkl mleka i 1 łyżka cukru
5 galaretek czerwonych ( ja użyłam truskawkowych )
1 kost masła
1 śniezka i 200 ml mleka do niej
1 paczka biszkoptów
biała czekolada do posypania

WYKONANIE :

Dno formy wykładamy namoczonymi w wodzie z cukrem biszkoptami. Pierwsza galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy. Przygotowujemy masę bydyniową. Dwa bydynie gotujemy w 3 szkl mleka i 1 łyżeczką cukru odstawiamy z ognia i wrzucamy suche 2 galaretki. Gdy masa budyniowa wystygnie dodajemy ja partiami do zmiksowanego masła. Rozpuszczamy kolejne galaretki, każdą w 1 szkl wody.
Teraz połowę masy budyniowej wylewamy na biszkopty i wstawiamy na chwilkę do lodówki. Na to wylewamy tężejącą galaretkę znów do lodówki :) a następnie resztę masy budyniowej.
Na samą górę wlewamy śnieżkę ubitą z 200ml zimnego mleka i 2 tężejącymi galaretkami .
Gdy wszystko stężeje posypujemy startą białą czekoladą.
Trochę pracochłonne ale efekt wynagrodzi Wam to :)


Przepis pochodzi z bloga  http://przepisyzezdjeciami.blogspot.com/ gdzie jest dużo fajnych przepisów na podobne pianki .




środa, 12 lutego 2014

WALENTYNKOWE MUFFINKI Z OREO

Kochane niedługo WALENTYNKI mam dla Was przepis na rewelacyjne czekoladowe muffinki z oreo.
Owszem słodkie, ale zniewalają smakiem:))))



SKŁADNIKI NA CIASTO

1 jajko
3/4 szkl cukru
3 łyżki kakao
1 szkl mleka
1/3 szkl oleju
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody
 na każdą foremkę do muffinek po 2 ciastka oreo

POLEWA

1 szkl cukru
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
3/4 kost margaryny
4 łyżki wody
2 żółtka


  
WYKONANIE:

MUFFINKI:)
   
W naczyniu  mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, sodę. W następnym naczyniu mieszamy składniki mokre czyli mleko, jajo, olej. Masę jajeczno-mleczną tak ją nazwijmy :) wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Ciasto na mufiny gotowe:) Teraz do przygotowanych foremek wlewamy na dno nasze ciasto na muffinki  następnie władamy 1 ciastko oreo lekko przyduszając do dna foremki i zalewamy to 1 łyżeczką ciasta i kolejne ciastko i znów ciasto. Gdy całość rozlejemy do 3/4 wysokości wkładamy do piekarnika na 190 stopni na ok 15-20 min.

POLEWA

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka ( na dno woda ) i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 min. Po ostudzeniu polewy dodajemy żółtka które nam ją trochę zagęszczą . Polecam tę polewę również do innych wypieków jest aksamitna i pyszna .


SMACZNEGO I UDANYCH WALENTYNEK    MONIA

niedziela, 9 lutego 2014

Francuska zupa cebulowa:)


Macie ochotę na aromatyczną zupę cebulową????Zapraszam.


SKŁADNIKI:

Ok 10 dużych cebul
Opakowanie włoszczyzny lub bulion w kostkach
ok 50 g masła
pól szkl mąki
oliwa z oliwek ok 3 łyżek
100 gr sera żółtego
kromki chleba
sól i pieprz

WYKONANIE:

Gotujemy bulion warzywny . Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i masło. Smażymy ok 20 min potem wrzucamy mąkę prażymy ok 4 min ciągle mieszając. Zalewamy gorącym bulionem ok 1,5 l i gotujemy jeszcze ok 15 min. Przygotowujemy chleb w tosterze lub podpiekamy w piekarniku. Zupę rozlewamy do żaroodpornych naczyń na wierzchu kładziemy chleb, posypujemy startym serem. Następnie  wkładamy do piekarnika nastawiając na funkcje grill. Podajemy zupę gdy ser się rozpuści.


SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ         MONIA

piątek, 7 lutego 2014

Tarta z wędzonym łososiem i twarogiem.





Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie ale nie wiedziałam jak ją zrobić...wiec to mój przepis autorski .Wyszła wyśmienita i często będzie gościła na moim stole:))))))))


SKŁADNIKI:

1 op ciasta francuskiego ( idę na łatwiznę :) )
łosoś wędzony ok 150 g
2 kost twarogu zmielonego
4 jajka
ser ja użyłam GORGONZOLE
koperek

WYKONANIE:

Ciasto francuskie możemy podpiec wysypując na nie fasolę aby nie urosło na środku.
Twaróg ucieramy z żóltkami ,dodajemy sól , pieprz i ubite białka .Następnie dodajemy łososia pokrojonego w kawałki lekko mieszając dodajemy posiekany koperek.Wylewamy masę na ciasto francuskie i ścieramy ser jeśli mamy żółty,ja pokroiłam gorgozole.Wkładamy do piekarnika ok 40 min.


Spróbujcie bo warto:))))))) SMACZNEGO MONIA