...

...

piątek, 14 marca 2014

Przepyszne i zdrowe ciastka owsiane:]


CIASTKA OWSIANE

2 szklanki płatków owsianych 
1/2kostki palmy
0,5 szklanki mąki
  1 jajko
 1 łyżka śmietany gęstej
  szczypta soli
  i 0,5szklanki cukru
słonecznik

WYKONANIE
suche produkty polaczyc dodac jajo
i śmietane
roztopic margaryne 
i dodac przestudzoną
wszystko wymieszac
i robiac kulki klasc na blache uprzednio posmarowana
splaszczajac je
po upieczeniu..hmm okolo 10-15 min sprawdzac czy sie nie pieka za mocno
mozna polac czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej


mozna dodac tez do środka orzeszki i dynie:]
pychota polecam:]

 życzę smacznego 
Gosia:]


wtorek, 11 marca 2014

VOL-AU-VENT

Witajcie dziś trochę bardziej skomplikowany przepis na pyszne kominki z ciasta francuskiego.


Można użyć gotowych kominków kupionych w markecie, albo wykroić z gotowego ciasta francuskiego i zafaszerować czym tylko się chce:)
Moje są z kurczakiem, pieczarkami, porą , sosem beszamelowym, i serem. Pychota:) ZAPRASZAM na przepis:)))))


VOL-AU-VENT z kurczakiem, porą, pieczarkami, serem i sosem beszamelowym.



SKŁADNIKI:

Ciasto francuskie bądż gotowe kominki

FARSZ:

pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
pieczarki ok 200 g
por biała końcówka
ser do posypania na wierzchu

SOS BESZAMEL:

100 g masła
100 g mąki
300- 400 ml mleka
sól
pieprz
Podstawową zasadą udanego sosu to dodanie do rozpuszczonego masła na małym gazie wymieszanego z mąką, ciepłego mleka .



Pierś z kurczaka pocięłam na paseczki wymieszałam z przyprawą i odstawiłam na godz do lodówki. Por pokroiłam drobno i przesmażyłam na masełku dodając pieczarki. Kurczaka przesmażyłam również na osobnej patelni.
Sos : Roztopiłam masło dodałam mąkę i powoli wlewałam ciepłe mleko wszystko mieszając aby rozprowadzić grudki .Dodałam sól i pieprz. Sos ten jest najlepszy do zapiekania. Czasem zamiast mleka dodaje wywar.
Jeżeli nie mamy gotowych kominków wykrajamy z ciasta francuskiego szklanką lub specjalną obreczą kólka i kładziemy na sobie 3 warstwy.
Ja miałam gotowe wiec wystarczyło nafaszerowac kominki sporządzonym nadzieniem zalać sosem , posypać serem tartym i do piekarnika.


PYCHOTA

Smacznego Monia