...

...

środa, 30 kwietnia 2014

DOMOWA WĘDLINA CZYLI SCHAB Z POŃCZOCHY

Witajcie mam dla Was super pomysł na świeżą, bez konserwantów, swoją wędlinę ze schabu:))))))
Przepis wypatrzyłam TU i od razu wszyscy nim byliśmy zachwyceni. Sposób tani i smaczny.



SKŁADNIKI:

1 kg schabu
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1 pończocha

WYKONANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Następnie obtoczyć w cukrze i włożyć w misce do lodówki na 24 h. Następnego dnia umyć schab ponownie i obtoczyć go w soli i również wlożyć na 24 h do lodówki. Po upływie 24 h mięso opłukać z soli wytrzeć i obtoczyć w majeranku, papryce i posiekanym czosnku i ponownie na 24 h do lodówki. Ostatni etap to włożenie schabu do pończochy i powieszenie w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4 dni. Po 4 dniach nasz schab już jest pyszniutki i gotowy do zjedzenia. Kroimy cieniutkie plasterki.
SMACZNEGO MONIA







piątek, 18 kwietnia 2014

WSPANIAŁY SERNIK Z SERKA MASCARPONE:)



Wspaniała propozycja dla łasuchów :)
Bardzo czekoladowy, kremowy wręcz rozpuszczający się w ustach.

SKŁADNIKI:

Na spód:)

120 ciastek didestive lub markizy z czekoladą , pokruszone na piasek
ok 60- 80 g mielonych orzechów włoskich
40 g miekkiego masła
Wszystkie składniki połączyć, wylepić formę ciastem . Piec 10 min w tem 180 stopni

Masa serowa:

500 g serka mascarpone 
200 g gorzkiej czekolady
4 jaja
150 śmietany 36 %
150 g cukru
opcjonalnie 2 łyżki mąki

WYKONANIE:

Śmietanę lekko podgrzać, dorzucić połamaną czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Gdy masa będzie gęstniała ściągnąć  z palnika.
Do miski wrzucić serek mascarpone, jajka, cukier i  mąkę. Zmiksować  na gładką masę, następnie wlać masę czekoladową .
Masę wylać na podpieczony spód i piec ok 50-60 min w tem 175 stopni aż środek się zetnie. Po ostudzeniu wstawić na 12 godz do lodówki. 
SMACZNEGO KOCHANE:)                     MONIA

 


wtorek, 8 kwietnia 2014

PODUSZECZKI SZPINAKOWE

Dziś szybki i prosty sposób na przekąskę .Super smakowite poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakem.


SKŁADNIKI:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego :) no chyba że ktoś chce sam zrobić :)
szpinak
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
10 łyżek mleka
sól, pieprz
białko

WYKONANIE:

Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę i robimy beszamel, czyli dodajemy do podanych składników ciepłe mleko energicznie mieszając aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Doprawiamy, dodajemy szpinak i otrzymujemy gotowy farsz do naszych poduszeczek.
Rozwijamy nasze ciasto francuskie, nakładamy farsz nakładamy na nie drugie i radełkiem do pierogów przecinamy. Całość smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w wysokiej temperaturze 210 stopni ok 15- 20 min.





Życzę smacznego Monia