...

...

niedziela, 27 września 2015

Spaghetti z sosem własnym:)))))))


Witam kochane duszyczki :)

Pomidorów bez liku warto więc zrobić swój własny, zdrowy, sos pomidorowy:)


Staram się zawsze robić go ze świeżych pomidorów.

2 kg pomidorów ja używam limy
zioła i przyprawy do smaku
sól
pieprz

Pomidorki parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Smażymy i odparowujemy sok. Teraz wystarczy doprawić a część można zamrozić na zimę :)
Póżniej wystarczy odmrozić i baza do sosu jak znalazł. 


Smacznego Monia




wtorek, 15 września 2015

Pasztet domowy


Kochane specjalnie dla Was mój przepyszny pasztet domowy:]


Miałam ochotę zrobić go już dość dawno ale że czasu mam mało dopiero niedawno sie za niego zabrałam.
Natchnieniem do tego była moja cudowna mama która zrobiła go i poczęstowala nim całą rodzinę.Moja córcia uwielbia pasztety ,wiec dlugo się nie zastanawiałam aby go zrobić.

Składniki które użyłam

1kg wątróbki drobiowej
1 kg łopatki wieprzowej
3 jajka
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
czosnek
cebula
trochę bułki tartej
1 marchewka
mała pietruszka
liść laurowy hmm może 2
parę kuleczek ziela angielskiego
pieprz

To zaczynamy:]
Po uprzednim obraniu i umyciu wątróbki włożyłam ja do garnka dodałam również umyte i pokrojone w kawałki mięso z łopatki oraz surowe warzywa i przyprawy .Ugotowałam wszystko do miękkości .
Cebulę pokroiłam i poddusiłam na oleju.
w malakserze umieściłam całe mięso bez przypraw oczywiście oraz cebulkę uduszoną.


Po zmieleniu wszystkich składników dodalam bułke i jeszcze troche wymieszałam.Następnie dodałam jajka
[jak masa była juz chłodna] oraz czosnek pieprz oczywiście sól oraz majeranek .Możemy dodac jakiekolwiek zioła chcemy.Ja zrobiłam w dwóch wersjach jeden z nich był z żurawiną .
Całość nałożyłam do keksówki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką badż wyłożona papierem do pieczenia.

Piekłam dość długo ale gdzieś około godziny trzeba liczyć...najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka
gdyż każdy piekarnik jest inny i stąd ta różnica.

Kochane radzę Wam spróbować bo to naprawdę szybki i pyszny pasztecik a przedewszystkim zdrowy :]bo domowy.
ZYCZĘ SMACZNEGO GOSIA:]

niedziela, 13 września 2015

Suszone pomidory

Witam Was serdecznie i zapraszam na moje suszone pomidorki :)

Można je zatopić w oliwie z czosnkiem, papryczką chili, oregano, tymiankiem, czosnkiem i innymi ziołami. Są pyszne na chleb z mozarellą skropione oliwą. Zaczęcam Was do wysuszenia sobie pomidorków, jest to dziecinnie proste a smak lata zostanie na dłużej.




Pomidorki o małej zawartości soku np limy, myjemy, kroimy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Nasionka i sok możemy wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego tu przepis.
Układamy na blachę, lekko solimy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50-70 stopni. Suszymy ok 10 godzin, oczywiście z przerwami :) Pomidorki powinny zmniejszyć się o połowę.


Póżniej upychamy nasze pomidorki w słoiczki z oliwą, bazynią, tymiankiem, papryczką chili, czosnkiem i innymi ulubionymi ziołami , i cieszymy się zimą z naszych zapasów :) 



Smacznego Wam życzę :) Monia