...

...

czwartek, 10 marca 2016

Detox na wiosnę, czyli zupa oczyszczająca:)

Witam kochane:)

Wielkimi krokami zbliża się wiosna i każdy myśli o przemianie, odnowie i oczyszczeniu. Mam dla Was propozycje wspaniałej zupy oczyszczającej naszą wątrobe z toksyn  bo to ona filtruje i przetwarza wszystkie chemikalia, które jemy razem z produktami. Zdrowa dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza dużo potasu do naszego organizmu , który wypłukuje toksyny:) Zapraszam na zdrową zupę :)



ZUPA Z MARCHEWKI I CZERWONEJ SOCZEWICY:)

SKŁADNIKI:

1/2 szkl czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
3 marchewki
1 ziemniak pasternak
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku
szczypta chilii
szczypta soli morskiej
1/2 korzenia imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego
2-3 szklanki bulionu warzywnego
natka pietruszki
1 łyżeczka mleka kokosowego do dekoracjii
garść pestek dyni i orzechów włoskich
 
WYKONANIE:

Wszystkie warzywa umyć, obrać , pokroić w grubszą  kostkę i ugotować do miękkości w wywarze.
Dodać przyprawy, jeszcze ciepłą zupę zblendować. Podawać z mlekiem kokosowym i dodatkami:)

SMACZNEGO Monia







czwartek, 3 marca 2016

Pesto z pietruszki

Witajcie kochane:)

      Dziś słów kilka o nieocenionej pietruszce i jej cennych właściwościach. U mnie w domu wszyscy zajadają się makaronem z pesto z bazyli wręcz kochają ten obiad, kocham i ja bo jest bardzo szybki :)
Ale świetną alternatywą dla bazyli jest nasza kochana zielona natka z pietruszki :) 
Otóż nie wiem czy wiecie, że pietruszka posiada właściwości odkwaszającejest bowiem bogatym żródłem: prowitaminy A, witamin: C,PP,K, kwasu foliowego, potasu, żelaza i innych ważnych składników mineralnych. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych.Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszej kuchni nie tylko przy okazji niedzielnego rosołu:)



Pesto z pietruszki:


Składniki:

1-2 pęczki natki z pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny 
odrobina oliwy z oliwek
sól
czasem dodaje garść podpażonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Pietruszkę dokładnie myjemy, usuwamy twarde łodygi, czosnek obieramy i wkładamy to z resztą składników do blendera i gotowe:)



Tak przygotowane pesto możemy dodawać do codziennych kanapek aby wzbogacić naszą dietę i niedobory witaminy C


Może być też wspaniałym wypełnieniem ciasta francuskiego z kozim serem :)


Cóż namawiam Was gorąco :) Kupujcie pietruszkę bo warto :))))


Życzę smacznego Monia :))))