...

...

środa, 27 kwietnia 2016

TARTA BOTWINKOWA



Kochane, mam dla Was przepis na cudowną  tartą botwinkową :)



SKLADNIKI:

-lekko podpieczony spod do tartej [ja zrobiłam sama ciasto wg naszego przepisu ,ale mozna użyć gotowego]
-2 buraki
-pęczek botwinki z liśćmi
-liście z pęczka rzodkiewki [tak tylko liście dodają ostrości]
-2 -3 jajek
-1/2 kulki mozareli
-garść sera startego najlepiej parmezanu
-50 g sera feta
-gałka muszkatołowa
-sól
-pieprz
-1 ząbek czosnku
-150 ml śmietany 18 procentowej


WYKONANIE:


Buraki pieczemy przez godzine w piekarniku...studzimy obieramy i kroimy w kosteczkę.
Botwinke oraz liście rzodkiewki drobniuchno kroimy potem przesmażamy na masełku razem z czosnkiem ,solimy i pieprzymy oraz dodajemy gałkę.Wkładamy razem z buraczkami na upieczone ciasto .Ser feta oraz mozarella kroimy i układamy na farszu .Zalewamy mieszanina z jajek i śmietany
Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku  na około 30-40 minut [do zrumienienia].
Podajemy na ciepło badż na zimno.:]


Kochane życzę Wam smacznych wrażeń:]
Gosia


SMACZNEGO..:]

niedziela, 17 kwietnia 2016

PRZEPYSZNA ZUPA BURACZKOWA Z PIECZONYCH BURACZKOW


Kochane mam dla Was dzis znakomity przepis na cudowna zupe z pieczonych burakow

ZUPA BURACZANA

buraki 2-3
wywar warzywny
marchewka
pietruszka
seler pół
cebula pół
ziemniak 1 badz 2 jak na wiecej burakow
jabłko
koperek
śmietana 12-nastka
cytryna
ocet balsamiczny
sol
pieprz

WYKONANIE

Buraki pieczemy w skorce okolo 1h w piekarniku zeby byly miekkie
Robimy wywar razem gotujemy pozostale warzywa
Studzimy buraczki obieramy ze skorki i kroimy w plastry
To samo robimy z ugotowanymi warzywami
Nastepnie do warzyw dodajemy wywar nie caly tyle aby nam sie wszystko ladnie zmiksowalo
blendujemy wraz z jablkiem
dodajemy sok z cytryny ocet troche cukru oraz sol i pieprz do smaku
Po zblendowaniu dodajemy smietane i podgrzewamy
Podajemy ze swiezym koperkiem





Smacznego
Gosia