...

...

niedziela, 9 lutego 2014

Francuska zupa cebulowa:)


Macie ochotę na aromatyczną zupę cebulową????Zapraszam.


SKŁADNIKI:

Ok 10 dużych cebul
Opakowanie włoszczyzny lub bulion w kostkach
ok 50 g masła
pól szkl mąki
oliwa z oliwek ok 3 łyżek
100 gr sera żółtego
kromki chleba
sól i pieprz

WYKONANIE:

Gotujemy bulion warzywny . Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i masło. Smażymy ok 20 min potem wrzucamy mąkę prażymy ok 4 min ciągle mieszając. Zalewamy gorącym bulionem ok 1,5 l i gotujemy jeszcze ok 15 min. Przygotowujemy chleb w tosterze lub podpiekamy w piekarniku. Zupę rozlewamy do żaroodpornych naczyń na wierzchu kładziemy chleb, posypujemy startym serem. Następnie  wkładamy do piekarnika nastawiając na funkcje grill. Podajemy zupę gdy ser się rozpuści.


SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ         MONIA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz