OPONKI
SKŁADNIKI:
500 g twarogu półtustego
500 g mąki
100 g cukru
5 żółtek jak duże to 4
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia
WYKONANIE:
Twaróg mielimy lub kupujemy zmielony :). Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy wszystkie składniki tzn twaróg , cukier, żółtka, śmietanę, sodę, ocet. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy szklanką koła a środek kieliszkiem . Wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złoto. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem .
Mówię ...niebo w gębie :))))))))
Życzę Wam smacznego naprawdę łatwy i smaczny przepis :))))) Polecam MONIA
Robiłam niedawno oponki, są pyszne.
OdpowiedzUsuń