Witajcie, chciałam się podzielić z Wami przepisem na fantastyczne ciasto w dyni:)
To żadna filozofia tylko należy potraktować dynię jako blachę do ciasta :)
SKŁADNIKI;
2 średnie dynie jako formy do pieczenia
Ciasto;
2 szkl cukru
3 szkl mąki
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kakao
1/2 łyżeczki soli
2 szkl letniej wody
1 szkl oleju słonecznikowegp
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
WYKONANIE;
Suche produkty czyli mąkę cukier, sodę, kakao, sól wymieszać w osobnej misce. Mokre również połączyć ze sobą a następnie zmieszać z suchymi. Jak widzicie proste wykonanie:) Można upiec w blaszce o wymiarach 25x25 w temp 180 stopni ok 40-50 min. Ja użyłam dyni jako blachę i piekłam nieco dłużej do suchego patyczka :)
Przygotowanie dyni jako blachy:
Wyciągnąć środek z pestkami i sparzyć wnętrze dyni gorącą wodą następnie wlać ciasto a całą dynie owinąć folią aluminiową aby nam sie dynia nie spaliła :) Zostawić otwór na górze i wstawić do piekarnika :) Efekt murowany :)
Ciasto nie mam jajek w przepisie, jest mocno czekoladowe i wilgotne :)
Super polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz