Kochane mam dla Was przepis typowo jessienny :]Tarta dyniowa jest naprawde pyszna i nawet dzieciom smakuje:]Łatwo się ją przygotowuje dzieki temu mozna szybko zzrobić coś pysznego na jakieś jesienne przyjecie :]Zapraszam i smacznego:]
TARTA DYNIOWA
NA CIASTO
125g masła najlepiej pol na pol z margaryna
300g mąki
sol
pół szklanki gorącej wody
tłuszcz rozpuszczamy w garneczku następnie zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę szybko mieszamy az tluszcz pochlonie make...dodajemy gorącą wodę po trochu patrząc na konsystencje wyrabiamy ręka tworząc kulkę..Ciasto wykładamy na formę od tartej..robimy dziurki widelcem i nakladamy cos na ciasto żeby nie urosło [ja układam orzechy]:].Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
FARSZ DO TARTEJ
1 mała dynia
garść orzechów włoskich
cebula duża
opcjonalnie boczek parzony
Dynie obrać i pokroić w kostkę wlożyć do żaroodpornego naczynia razem z orzechami pokropić olejem , wstawić do piekarnika aż dynia zmięknie Cebule zeszklic na patelni.
Ostatnim etapem jest wymieszanie skladnikow i ułożenie ich na ciescie...zalać zawiesina[250ml mleka 2 jajka sol pieprz luzka smietany -wszystko mieszamy] i posypać startym serem:]
Pa pa pa
Gosia:]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz