Witajcie:)
Dawno chciałam już wypróbować ten przepis,długo chodził mi po głowie ...aż stwierdziłam że Święta Wielkanocne to wspaniała ku temu okazja:) Wyszedł wspaniały:)
Przepisów na niego jest mnóstwo w sieci ja wybrałam TEN :)
LEŚNY MECH
SKŁADNIKI:
450 g szpinaku rozdrobionego ja użyłam mrożonego
3 duże jaja
2 i pół szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 szkl oleju
3 łyż proszku do pieczenia
1 granat
MASA:
250 g śmietany 36%
2 łyż cukru pudru
120 g serka mascarpone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO
Szpinak rozmrozić odcisnąć na gazie i zmiksować .
Jaja ubić z cukrem do białości na gęstą masę. Dodać powoli cienką strużką olej miksować dalej, dodać do masy przesianą mąkę. Na końcu dodać zblendowany szpinak i przemieszać już łyżką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 170 stopni ok 1 godziny ....do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, następnie przeciąć w 2/3 wysokości . Dolną część włożyć ponownie do tortownicy spinając klamrą, część górną pokruszyć na talerzyk.
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Masę wyłożyć na dolną część ciasta w tortownicy a na to wysypać okruszki z górnej części lekko dociskając. Na koniec ułożyc pestki granatu lub poziomki:)))
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz