Pomidorów pod dostatkiem wiec postanowiłam zrobić na zimę sos z dojrzałych świeżych pomidorów by zimą móc jeść moje ukochane spagetti :))))))
Prosty sposób aby zatrzymać lato w słoiku:))))))))))
pomidory
oliwa
swieże zioła
ale zdradzę Wam sekret ....ja zrobiłam ze śliwkami węgierkami,jabłkami i papryką
Jest wiele przepisów ja uwielbiam taki włoski mój ulubiony do spagetii
OTO PRZEPIS :
2 kg pomidorów
2 marchewki
mały seler
czosnek
papryczki chili
świeże zioła; bazylia, tymianek, oregano
Pomidory sparzyć gorącą wodą zciągnąć skórkę.Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach podsmażyć na oliwie dodać czosnek i zioła. Pomidory pokroić i dodać do reszty.Dodać papryczki.
I mamy sos gotowy wystarczy zmiksować i gorący nakładać do wyparzonych słoików.Pasteryzować:)))
Sos można dodawać do makaronu z boczkiem przesmażonym i serem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz