...

...

wtorek, 30 grudnia 2014

DACQUOISE- PRZEBÓJ 2014 ROKU :))))))))


Witajcie oto mój faworyt jeśli chodzi o torty z tego roku:)
Pierwszy raz go jadłam u mojej szwagierki i obiecałam sobie że zrobie go ...i jest :)
Sama słodycz jeśli ktoś lubi bezy to zapraszam na przepis:)))))))))))

DACQUOISE

SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE:

6 białek
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli drobno pokrojone

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawać cukier łyżka po łyżce, następnie dodać cytryne lub ocet zmiksować. Dodać daktyle. Masę bezową wyłożyć na wcześniej przygotowany papier można odrysować sobie okregi , wywornać .Piec bezy przez 5 min w 180 stopniach a następnie zmniejszyć temp do 140 i tak piec przez 90 min.Wyłączyć piekarnik i uchylić piekarnik, bezy studzić kilka godzin.

SKŁADNIKI NA KREM:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
150g masy kajmakowej z puszki
pół szkl orzechów włoskich posiekanych
10 daktyli posiekanych

Mascarpone połączyć z masą kajmakową , śmietanę ubić z cukrem. Wszystko wymieszać.Kremem przełożyć blaty bezowe , oprószyć kakao i udekorowac orzechami i daktylami

SMACZNEGO:))))))))))))))))MONIA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz