- 1 kost margaryny
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl mąki tortowej
- 1 mały proszek do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem
,tłuszcz rozpuszczamy i studzimy ,do masy żółtkowej dodajemy po trochu i na przemian mąke z proszkiem do pieczenia i zimny tłuszcz
,następnie ubijamy białka na sztywno! i dodajemy do masy delikatnie mieszając
Formę do babki smaryjemy tłuszczem i obsypujemy i środku bułką tartą ,wlewamy do niej ciasto
szczelnie zamykamy formę i wkładamy do dużego garnka z wodą tak aby cała forma była do polowy w wodzie,przykrywamy drugim garnkiem tej samej średnicy i gotujemy ok 1 30-1 45 min liczac czas od zagotowania sie wody w garnku:)
Gotową babke polewamy rozpuszczoną czekoladą:)
SMACZNEGO!
eee... a ja niemam specjalnej formy i gara do gotowania takiego ciasta
OdpowiedzUsuńależ ona wielka i piękna!
OdpowiedzUsuńaga to musisz kupić koniecznie jest pycha hi hi hi jak tylko będe miała więcej czasu wkleimy z Gosią więcej przepisów bardziej francuskich!!!:)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze i pozdrawiam:)
francużczyzna? nigdy nie jadłam kojaży mnie się tylko z żabimi udkami...
OdpowiedzUsuńdajcie te przepisy bardziej jadalne dla polaków
a ja mam bardzo podobny przepis na babke gotowana. rozni sie tym ze w moim jest 5 jajek i kieliszek wódki. Polecam sprobowac moja :)
OdpowiedzUsuń