Pyszna przekąska - bardzo efektowna. Ładnie wygląda na stole i równie dobrze smakuje.
Składniki:
Paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
400 gram wędzonego łososia w plastrach
2-3 śmietankowe serki Almette
4 jajka
6 ząbków czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle dodając przetarte przez praskę dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywno i wraz z mąką delikatnie łączymy z masą szpinakową. Gotową masę wylewamy na płaską blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180 stopniach 15 minut.
Przestudzone ciasto smarujemy serkiem almette wymieszanym z czosnkiem i przyprawami. Na serek nakładamy łososia i zwijamy całość w roladę, którą zawijamy ścisło w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego!!!!!!!!!!!! MONIA
sushi :-)
OdpowiedzUsuńjak tu u Was smakowicie! dziękuję za odwiedziny na moim blogu, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione składniki, łosoś i szpinak... to musi być pyszne;)))
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i smakuje również, lubię bardzo łososia... Kochane nie mogę umieszczać komentarzy pod postami w waszym blogu rekodzielniczym, jak wpisuję kod z obrazka, to mi on nie chce wejść... mam to tylko w Waszym blogu... Pozdrawiam milunio.papa
OdpowiedzUsuń