...

...

wtorek, 14 lipca 2015

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką




Kochane, lato w pełni, owoców pod dostatkiem, zatem zapraszam na przepis, który skradł ostatnio moje i moich bliskich podniebienie. Szukając inspiracji na letni podwieczorek wpadłam na bloga Moje Wypieki i  tam znalazłam  ten cudowny przepis:) 




Składniki na ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej
250 g masła lub margaryny z lodówki:)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić lub zetrzeć na tarce i połączyć z resztą składników. Całość ciasta podzielić na dwie części jedną trochę mniejszą od drugiej. Obie zawinąć osobno w folie i zamrozić dzień przed pieczeniem .Na drugi dzień blachę 33 na 20 wyłożyć papierem i zetrzeć na dno większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w 190 stopniach przez ok 20 min. Wystudzić.

Składniki na budyniową piankę:

5 białek
1 szkl cukru
1 op cukru wanilinowego
2 op budyniu wanilinowego bez cukru
1/2 szkl oleju słonecznikowego

Owoce: 
500 g malin, truskawek lub jeżyn
cukier puder

Białka ubić na sztywno dodając przy końcu po łyżce cukry miksując na najwyższych obrotach, następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując. Na końcu pomału wlewać olej.
Na podpieczony spód wyłożyć piankę budyniową, następnie owoce. Na to zetrzeć drugą kulkę ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni ok 40 min. Jak ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem.




Życzę Wam smacznego bo warto upiec to ciacho w letni weekend i zaskoczyć nim bliskich.
Za przepis dziękuję Dorotce :)






Monia

3 komentarze:

  1. Pyszności..... no i tak sfotografowane, że aż ręka się wyciąga, żeby skubnąć kawałeczek :))
    Zdjęcia robisz bajeczne, aż napatrzeć się nie mogę :)))
    Buziaki serdeczne :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję kochana ale komplementy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję kochana ale komplementy :)

    OdpowiedzUsuń