Dziś kochane wrzucam przepis wypróbowany na specjalną okazję ...na DZIEŃ ZAKOCHANYCH :)
Polecam bardzo jest mega kremowa i lekka jak piórko:)
SKŁADNIKI :
2 budynie waniliowe , do nich 3 szkl mleka i 1 łyżka cukru
5 galaretek czerwonych ( ja użyłam truskawkowych )
1 kost masła
1 śniezka i 200 ml mleka do niej
1 paczka biszkoptów
biała czekolada do posypania
WYKONANIE :
Dno formy wykładamy namoczonymi w wodzie z cukrem biszkoptami. Pierwsza galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy. Przygotowujemy masę bydyniową. Dwa bydynie gotujemy w 3 szkl mleka i 1 łyżeczką cukru odstawiamy z ognia i wrzucamy suche 2 galaretki. Gdy masa budyniowa wystygnie dodajemy ja partiami do zmiksowanego masła. Rozpuszczamy kolejne galaretki, każdą w 1 szkl wody.
Teraz połowę masy budyniowej wylewamy na biszkopty i wstawiamy na chwilkę do lodówki. Na to wylewamy tężejącą galaretkę znów do lodówki :) a następnie resztę masy budyniowej.
Na samą górę wlewamy śnieżkę ubitą z 200ml zimnego mleka i 2 tężejącymi galaretkami .
Gdy wszystko stężeje posypujemy startą białą czekoladą.
Trochę pracochłonne ale efekt wynagrodzi Wam to :)
Przepis pochodzi z bloga http://przepisyzezdjeciami.blogspot.com/ gdzie jest dużo fajnych przepisów na podobne pianki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz