...

...

środa, 30 kwietnia 2014

DOMOWA WĘDLINA CZYLI SCHAB Z POŃCZOCHY

Witajcie mam dla Was super pomysł na świeżą, bez konserwantów, swoją wędlinę ze schabu:))))))
Przepis wypatrzyłam TU i od razu wszyscy nim byliśmy zachwyceni. Sposób tani i smaczny.



SKŁADNIKI:

1 kg schabu
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1 pończocha

WYKONANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Następnie obtoczyć w cukrze i włożyć w misce do lodówki na 24 h. Następnego dnia umyć schab ponownie i obtoczyć go w soli i również wlożyć na 24 h do lodówki. Po upływie 24 h mięso opłukać z soli wytrzeć i obtoczyć w majeranku, papryce i posiekanym czosnku i ponownie na 24 h do lodówki. Ostatni etap to włożenie schabu do pończochy i powieszenie w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4 dni. Po 4 dniach nasz schab już jest pyszniutki i gotowy do zjedzenia. Kroimy cieniutkie plasterki.
SMACZNEGO MONIA







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz