...

...

niedziela, 13 września 2015

Suszone pomidory

Witam Was serdecznie i zapraszam na moje suszone pomidorki :)

Można je zatopić w oliwie z czosnkiem, papryczką chili, oregano, tymiankiem, czosnkiem i innymi ziołami. Są pyszne na chleb z mozarellą skropione oliwą. Zaczęcam Was do wysuszenia sobie pomidorków, jest to dziecinnie proste a smak lata zostanie na dłużej.




Pomidorki o małej zawartości soku np limy, myjemy, kroimy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Nasionka i sok możemy wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego tu przepis.
Układamy na blachę, lekko solimy i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50-70 stopni. Suszymy ok 10 godzin, oczywiście z przerwami :) Pomidorki powinny zmniejszyć się o połowę.


Póżniej upychamy nasze pomidorki w słoiczki z oliwą, bazynią, tymiankiem, papryczką chili, czosnkiem i innymi ulubionymi ziołami , i cieszymy się zimą z naszych zapasów :) 



Smacznego Wam życzę :) Monia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz