...

...

sobota, 20 lutego 2016

Popękane ciasteczka mocno czekoladowe.

Witam kochane :)

Śledząc blogi naszych koleżanek można  wynależć dużo fajnych przepisów :) Ten na popękane ciasteczka wyszperałam od Doroty i puszczam go dalej bo jest świetny :)


SKŁADNIKI:


  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru 
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder -  do obtoczenia

WYKONANIE:

Rozpuścić masło w garnku zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać aż powstanie sos czekoladowy. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, ekstrakt wanilii i połączyć z sosem czekoladowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy czekoladowej.
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby było twardę tylko wtety pięknie popękają przy pieczeniu. Gdy wyciągniemy ciasto z lodówki formujemy małe kulki łyżeczką od herbaty i obtaczamy w cukrze pudrze. Starajmy się jak najmniej dotykać ciasto, chodzi o to aby było twarde .Ciasta formujemy wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok 12 min w tem 165 stopni.


Pyszne do kawki :) Szybko znikają :)


SMACZNEGO Monia :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz