...

...

sobota, 20 lutego 2016

Popękane ciasteczka mocno czekoladowe.

Witam kochane :)

Śledząc blogi naszych koleżanek można  wynależć dużo fajnych przepisów :) Ten na popękane ciasteczka wyszperałam od Doroty i puszczam go dalej bo jest świetny :)


SKŁADNIKI:


  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru 
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder -  do obtoczenia

WYKONANIE:

Rozpuścić masło w garnku zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać aż powstanie sos czekoladowy. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, ekstrakt wanilii i połączyć z sosem czekoladowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy czekoladowej.
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby było twardę tylko wtety pięknie popękają przy pieczeniu. Gdy wyciągniemy ciasto z lodówki formujemy małe kulki łyżeczką od herbaty i obtaczamy w cukrze pudrze. Starajmy się jak najmniej dotykać ciasto, chodzi o to aby było twarde .Ciasta formujemy wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok 12 min w tem 165 stopni.


Pyszne do kawki :) Szybko znikają :)


SMACZNEGO Monia :)




1 komentarz:

  1. According to Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country live 10 years more and weigh an average of 42 pounds less than we do.

    (And really, it has totally NOTHING to do with genetics or some secret diet and really, EVERYTHING to do with "how" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

    TAP on this link to discover if this easy test can help you decipher your true weight loss possibility

    OdpowiedzUsuń