...

...

czwartek, 3 marca 2016

Pesto z pietruszki

Witajcie kochane:)

      Dziś słów kilka o nieocenionej pietruszce i jej cennych właściwościach. U mnie w domu wszyscy zajadają się makaronem z pesto z bazyli wręcz kochają ten obiad, kocham i ja bo jest bardzo szybki :)
Ale świetną alternatywą dla bazyli jest nasza kochana zielona natka z pietruszki :) 
Otóż nie wiem czy wiecie, że pietruszka posiada właściwości odkwaszającejest bowiem bogatym żródłem: prowitaminy A, witamin: C,PP,K, kwasu foliowego, potasu, żelaza i innych ważnych składników mineralnych. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych.Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszej kuchni nie tylko przy okazji niedzielnego rosołu:)



Pesto z pietruszki:


Składniki:

1-2 pęczki natki z pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny 
odrobina oliwy z oliwek
sól
czasem dodaje garść podpażonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Pietruszkę dokładnie myjemy, usuwamy twarde łodygi, czosnek obieramy i wkładamy to z resztą składników do blendera i gotowe:)



Tak przygotowane pesto możemy dodawać do codziennych kanapek aby wzbogacić naszą dietę i niedobory witaminy C


Może być też wspaniałym wypełnieniem ciasta francuskiego z kozim serem :)


Cóż namawiam Was gorąco :) Kupujcie pietruszkę bo warto :))))


Życzę smacznego Monia :))))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz