Dziś słów kilka o nieocenionej pietruszce i jej cennych właściwościach. U mnie w domu wszyscy zajadają się makaronem z pesto z bazyli wręcz kochają ten obiad, kocham i ja bo jest bardzo szybki :)
Ale świetną alternatywą dla bazyli jest nasza kochana zielona natka z pietruszki :)
Otóż nie wiem czy wiecie, że pietruszka posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym żródłem: prowitaminy A, witamin: C,PP,K, kwasu foliowego, potasu, żelaza i innych ważnych składników mineralnych. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych.Warto więc na stałe wprowadzić ją do naszej kuchni nie tylko przy okazji niedzielnego rosołu:)
Pesto z pietruszki:
Składniki:
1-2 pęczki natki z pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
odrobina oliwy z oliwek
sól
czasem dodaje garść podpażonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Pietruszkę dokładnie myjemy, usuwamy twarde łodygi, czosnek obieramy i wkładamy to z resztą składników do blendera i gotowe:)
Tak przygotowane pesto możemy dodawać do codziennych kanapek aby wzbogacić naszą dietę i niedobory witaminy C
Może być też wspaniałym wypełnieniem ciasta francuskiego z kozim serem :)
Cóż namawiam Was gorąco :) Kupujcie pietruszkę bo warto :))))
Życzę smacznego Monia :))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz